Powered By Hyrexel

Free XML Skins for Blogger

joi, 5 noiembrie 2009

PERSONALITATI MEDGIDIENE

Iftimie Elisei s-a nascut la 20 ianuarie 1926 in satul Vartec, comuna Dumbraveni judetul Suceava.
A urmat cursurile scolii gimnaziale in satul natal,supa care pleaca la Radauti,ca elev al Liceului Industrial.Dupa terminarea liceului,se stabileste pentru o perioada la Brasiv,unde lucreaza mai intai la Atelierele CFR,apoi la Liceul Industrial CFR,ca pedagog.In anul 1949 este solicitat sa lucreze la Palatul CFR Bucuresti pentru o scurta perioada,pana in 1951,cand a fost transferat,la cerere, la IMUM Medgidia,Sectia instalatii mecanice.La scurt timp dupa ce s-a stabilit in Medgidia,Iftimie Elisei a cunoscut-o pe cea care i-a devenit sotie
la 14 noiembrie 1953 si i-a fost alaturi toata viata,Teodora Elisei.Din aceasta casatorie au rezultat doi copii,Sorin Nicolae si Cristina Manuela. In anul 1952 a ssot numit secretar de partid la IMUM Medgidia,iar in anul 1956 este recrutat sef de sectie la propaganda in Comitetu Raional de Partid.In anul 1957 se inscrie si urmeaza cursurile Scolii Superioare de Partid "Stefan Gheorgiu"Bucuresti,pe care i termina in 1960.La 1 augut 1960 Iftimie Elisei este numit prim-secretar al Comitetului Raional Medgidia,pana la 1 martie1968,cand,printr-o reorganizare administrativa,a fost numit primire al Madgidiei.Cat timp a fost primar,Iftimie Elisei a sistemizat orasul,a asfaltat toate strazile, a infiintat cartiere noi, a introdusapa curenta in toate gospodariile,a amenajat parcuri si zone cu multa verdeata.A construit baza sportiva ce cuprinde stadionul,bazinul olimpic de inot,patinoarul,sala sporturilor,precum si o sala multifunctionala de baowling,Casaa de Cultura a Sindicatelor("Lucian Grigorescu"), Posta,s.a.m.d. . Era cunoscut de locuitorii orasului drept un om gospodar,care se descurca in toate situatiile.Despre Iftimie Elisei se spune doar ca era bun edil al oarsului,ci si un om cu suflet nobil,care isi ajuta semenii la nevoie."Pur si simplu am facut ce trebuia,am facut ce oamenii sa traiascamai bine.multe lucruri din cate am pus eu la
la cale,ajutat de locuitoriiMedgidiei,sunt astzi punctele de referinta ale localitatii.E tot ce conteaza intr-o viata de om".Iftimie Elisei s-a aflat la conducereaMedgidiei pana in anul 1979,dupa care a fost numit presedintele Uniunii CooperativelorMestesugaresti,pana la 1 martie 1990,cand s-a pensionat.In acesata perioada a reusitsa obtina numeroase succese,astfel incatjudetul Constanta s-a situat pe locurile fruntase in randul Cooperativelor Mestesugaresti din tara.Pentru cei mai multi locuitori ai municipiului Medgidia,Iftimie Elisei(1926-2004) este simbolul omului gospodar,care a rusit sa realizezez lucruri deosebite,trecand peste oriceobstacol.
Corneliu Marinescu - S-a nascut pe 18 septembrie 1911 comuna Viisoara ,Judetul Constanta .Aurmat scoala primara in Viisoara ,scoala normala de invatatorii din Constanta , scoala de ofiterii de rezerva din Bacau, iar mai apoi Facultatea de Fizica Matematica din cadrul Universitati Bucuresti.A fost cadru didactic , mai intai invatator la scoliile din Merenii , Ciocarlia de jos ,Histria si Poarta Alba.A devenit locuitor stabil al Medgidiei in anul 1954 ,fiind profesor la liceul din Cernavoda , la liceu ,,Nicolae Balcescu'' din Medgidia si la ,,Grupul Scolar Imum Medgidia".A detinut importante functii administrative:sub-inspector scolar in Judetul Constanta director adjunct la liceul din Cernavoda ,director la ,,Caminul cultural Poarta Alba", director la Scoala de tehnica de Mastrii din cadru Imum Medgidia si director Scolar al liceului Nicolae Balcescu din Medgidia.Ca apreciere la activitatile desfasurate dealungul aniilor , Domnul profesor Corneliu Marinescu a primit in mai multe randurii ,,Diploma de evidentiat ''cu ocazia Zilei Invatatorului , ,,Diploma de profesor fruntasi''si deasemenea multumirii si calificativul ,,Foarte bine'' cu distinctie din partea Inspectoratului Constanta .Corneliu Marinescu este si veteran de razboi ,amintindu-si-ca:,,In cotul donului am facut cunostinta cu G.I.,rezistant in transee la temperaturii chiar mai joase de -40g C.Din sub-unitatea din care am facut parte ,din efectivul de 192 de ostasii, am mai ramas 26''.Alaturi de fiica domniei sale .doamna arhitect Draga Iorga a semnat volumul ,,Schita monografica a comunei Histria''

Zainea Dima -Născut în 12.03.1952 - profesor de matematică , inspector şcolar general .S-a nãscut în comuna Tufesti , judeţul Braila . A absolvit şcoala generală in comuna natală , liceul teoretic Insurăţei , Facultatea de matematică , Universitatea “A.I.Cuza “ din Iaşi . Profesor de matematică la şcoala generala Casvana , judeţul Suceava (1975 – 1976 ) , şcoala cu clasele I – VIII nr 2 si 5 din Medgidia , liceul nr. 5 şi grup şcolar ,, Dragomir Hurmuzescu “ din Medgidia (1976 – 2005 , inspector şcolar general (2005 ) , profesor metodist la Inspectoratul Şcolar Judetean Constanta . Membru in consiliul consultativ judeţean al profesorilor de matematică şi informatică , membru in Comisia judeţeana pentru educaţie, inovare-dezvoltare.. Redactor al revistelor MIleniu şi Revista de mentalitate şi cultură adolescentină. . Colaborează cu articole, studii de specialitate, versuri la Dynamis, Agora, Revista OHMat, Revista olimpiadei internaţionale de limba şi literatură română’’Mihai Eminescu’’, Amurg sentimental, Tomis , Milenium-Craiova, Mozaicul, Examene-Bucureşti, Metamorfoze-Medgidia. Publică: Timp anonym(versuri)-Constanţa, Editura “Ex Ponto”,1997: Tăceri de vitraliu(versuri)-Constanţa, Editura ‘Ex Ponto””-1999, Fruct de noroc- Constanţa, “Muntenia&Ledo”-2001: Geometria dorului(versuri) – Constanţa, Editura”Ex Ponto”-2004.


BRETANION(BRETANION, VETRANION)(n.?-d.381)- Sfânt ierarh, stralucit episcop al Tomisului(Constanţa) şi al intregii provincii Scitia (Dobrogea )din sec.4. L-a infruntat pe imparătul roman Valens, susţinător al ereziei ariene, apărând dogmele Sinodului ecumenic de la Niceea(325 şi a fost în strânsă legătură cu Sf. Vasile cel Mare cu care a purtat corespondenţa. Este primul episcop de la Tomis atestat în documente. Mai multi cercetatori şi literaţi – Dr. Ioan Dinu, Pr. Niculae Şerbanescu , Pr. prof. Ioan Rămureanu , Mitropolit Nicolae Corneanu, Em. Popescu s.a.m.d.- Îi atribuie, celui sărbătorit ca sfânt la 25 ianuarie, redactarea Scrisorii Bisericii din Ghotia către Biserica din Capodocia , ce a insoţit moaştele Sf. Sava din Buzau către Vasile cel Mare.


CARPINSCHI ANTON (n.17.01.1947)- Filosof,eseist. S-a născut la Tulcea. Urmează Liceul “Spiru Haret” din Tulcea si Facultatea de Filozofie –Universitatea “Al.I. Cuza”din Iaşi. Obţine doctoratul in filozofie in 1977. Face specializări la Bruxelles, Paris, Birmingham şi Haga. Parcurge toate treptele didactice. Funcţii:profesor universitar la Facultatea de Filozofie din Iaşi: şeful Departamentului de Ştiinte Politice , preşedinte al Comisiei de Politologie,Jurnalism si Ştiintele Comunicării(din cadrul Consiliului Naţional de Evaluare şi Acreditare Academică);profesor invitat la Universitatea din Chisinau şi la Universitatea din Toulouse. Colaborează la diverse publicaţii periodice cu studii, articole, eseuri. Este deţinator al Premiului “Cartea Anului” (1993) şi al Premiului pentru Eseu (1995) acordate de Salonul Naţional de Carte de la Iaşi. Publică articole de specialitate in revistele : Monitorul, Cronica, Tribuna, Opinia studenţeasca, Axis. Publică:Contemporary Political Doctrines, A typological Synthesis(1991), Orientări ideologice actuale, Tendinţe si semnificaţii- Chişinau, 1991:Doctrine politice contemporane. Tipologii, dinamica, perspective(1991); Deschidere şi sens in gandirea politică (1995).

PATERNIUS – Episcop de Tomis . Este menţionat intr-o inscripiţie a unui disc de argint aurit care , inainte de 518 , fusese aurit . A fost acuzat de catre “ calugari sciţi “ , că refuză formula teologică ,, theopasita” , conform careia unul din Sfânta Treime a patimit în trup . La 520 se afla la Constantinopol cu prilejul alegerii noului patriarh ecumenic , semnând in calitate de ,, episcopus proviniea Scythiae metropolitanus “ .

PĂUNESCU CHESARIE ( n. 17.08.1888 ) - Episcop al Constanţei . Inaintea alegeri sale ca piscop a ocupat diverse posturi precum : pedagog la Seminarul Central , secretar la Seminarul ,, Sf . Nicolae “ din Râmincu-Vâlcea ; deacon la Catredala din Huşi ; director al Seminarului Monahal de la Cernica (1929-1941 ) şi director al Seminarului Central din Bucureşti (1842-1944) . La 10.01.1944 este ales ca episcop la Constanţa dar instalarea sa a avut loc la 21.05.1944 în Biserica din Eforie intrucât Constanţa era bombardată . La conducerea episcopiei fiind , face vizite canonice , dă sfaturi si predica binele . A cautat să inlăture lispurile rămase de pe urma celui de-al doilea război mondial , a purtat o grijă deosebită pentru restabilirea vieţii bisericeşti in rândurile credincioşilor , căutând să le asigure clerul si locaşurile de cult . În scopul întariri credinţei , episcopul CHESARIE chiverniseşte şi sfatuieşte pe preoţi . Este cel de-al III-lea episcop constanţean şi ultimul , pentru că la 26.03.1950 ca urmare a contopiri Eparhiei Constanţa cu Eparhia Galaţiului , sub denumirea Episcopia Dunării de Jos , sus-numitul este instalat la Galaţi .

HALIL AHMED (n. 6.07.1890-25.10.1980 )- Inam . S-a născut in orasul Constanţa . Studii : Şcoala primară la Constanţa . A fost trimis apoi în Turcia pentru a studia teologia. Absolvent al Seminarului Teologic şi apoi al Şcolii Superioare de Teologie ,,Ferkani” de pe lângă Moscheea ,, Nisangi Pasa “ din Istanbul . După incheirea studiilor capătă şi calitatea de profesor de religie islamică pentru şcoli superioare . Reintors in ţara , în anul 1959 , a fost numit invăţător de limba turcă la Şcoala Mahomedană din Constanţa , iar mai tîrziu profesor la cursurile gimnaziale ale aceleiaşi şcoli unde a funcţionat până în 1950 . Tot în 1915 a fost numit inam la Geamia ,, Azizie” din Constanţa unde a funcţionat până în anul 1924 , când a fost transferat la Moscheea Regală ,, Carol I “ din Constanţa , unde a activat până în anul 1970 , când s-a pensionat . DECORAŢII : două medalii de argint conferite de Regele Carol I , cu ocazia unei vizite la Geamia Carol .

GHERMAN DIN DOBROGEA - Preot cuvios , născut din parinţi creştini în parţile Casimcei din nordul Dobrogei către anul 368 , în acelaşi sat în care s-a născut şi Sf. Ioan Casianul . Iniţial monah , a fost hirotonisit preot de Sf. Ioan Gură de Aur . A participat la Sinodul de la Stefar (403) ca apărător al Sf. Ioan Gură de Aur , iar în anul 405 , impreună cu Sf. Ioan Casianul , adus la Roma , a înmânat papei Inocentiu o scrisoare a clerului si credicioşilor din Constantinopol în apărarea Sf. Ioan Gură de Aur . Model de viata curat , a fost un inţelept al vremurilor de formare a poporului român . A murit la Roma , către ani 405-406 . A fost canonizat de Sf. Sinod al Biserici Ortodoxe Române la 20 iunie 1992 şi este sărbătorit la (28) 29 februarie .

GEORGESCU C. ( n. 1865- d ? ) – Învăţător , preot . S-a născut în anul 1865 în comuna Bordeiul Verde din judeţul Brăila . A absolvit seminarul de gradul I din Galaţi în 1885 şi a ,, propovăduit lumina în calitate de învăţător “ în comuna Scorţaru Vechi din judetul Brăila în perioada 1855-1887 . A funcţionat ca secretar al comunei Palaz până la 18 iulie 1889 . În urma demisiei , a fost hirotonisit la biserica ,,Sf. Apostoli “ din Medgidia , jud. Constanţa . A îndeplinit funcţiile bisericeşti de sub-protoereu , protoereu ad-interim si proestos al plasei Medgidia . A fost econom , stavrofor şi cavaler al ordinului ,, COROANA ROMÂNIEI “ .


FRENKIAN ARAM (n. 20.03.1898-d. 10.11.1964 ) – Istoric şi filolog , filozof . S-a născut la Constanţa . Studiile medii şi liceale le-a făcut la Bucureşti , continuate cu studiile universitare de limbi clasice . După obţinerea licenţei pleacă la Paris , studiind la Soborna şi I`Ecole des Hautes Etudes : filozofia , limbile clasice şi orientale . În 1931 dă doctoratul în litere şi filozofie cu teza ,, Cosmologia lui Heraclit din Efez “ notată cu ,,Magna cum laudae “ .Cariera universitară o începe în 1937,devenind în 1957 profesor la Catedra de filologie clasică.A fost membru al Societăţii de Ştiinţe Istorice şi Filologice şi vicepreşedinte al Societăţii de Studii Clasice ,apoi şeful sectorului de istorie al Institutului de Logică din Bucureşti.Filozofia presocratică a fost domeniul principal de cercetare,dar şi istoriografia filozofică.A murit la Bucureşti în urma unui atac de cord.
Studiile,traducerile şi recenziile le-a publicat în : Revue des etudes indo-europennes,Buletinul Societăţii de Ştiinte, Revista de filozofie,Studia et acta orientalia,Studii şi cercetări de istorie veche,Studii clasice,Studii de literatură universală. Volume : Etudes de philosophie presocratique vol 1-2 – Cernăuti,1933 – 1937; Le monde homerique – Paris,1934; Le realisme grec – Cernăuti , 1939; Le postulat chez Euclide et chez les modernes – Paris,1940 ; La methode hippocratique dans le Phedre de Platon – Bucureşti ,1941; Scepticismul grec si filozofia Indiana – Bucureşti , 1957 ; Înţelesul suferintei umane la Eschil , Sofocle şi Euripide - Bucureşti , 1969 (post-mortem ) .

FLOREA SIMION (LUCIAN ) (n 03.04.1922- d. ? ) – Arhiepiscop . S-a născut în Stremt , judeţul Alba . Tuns în monahism la Mănăstirea Sihastru in 1950 , hirotonisit ierodiacon în acelaşi an . Studii la Seminarul Monahal din Mănăstirea Neamţ ( 1948-1953) , la Institutul Teologic Universitar din Bucureşti (1955-1956) şi la Academia Duhovnicească din Zagorsk – Moscova (1956-1960) , unde a obţinut licenţa ( echivalată la Bucureşti în 1960 ) .Urmează cursuri de doctorat la specialitatea Istoria Bisericii Române , la Institutul Teologic din Bucureşti (1960-1963), funcţionând , parallel , şi ca profesor de limba rusa la Seminarul Teologic din Bucureşti . În 1963 este hirotonisit arhimandrit de patriarhul Ierusalimului , devenind superior al Asezămintelor româneşti din Ierusalim şi reprezentatul Patriahriei Române pe langa Patriarhia Ierusalimului . În aceasta funcţie s-a ocupat de restaurarea caminului şi a bisericii româneşti din Ierusalim ,de pictarea ei şi a schitului românesc de la Iordan ; a iniţiat şi redactat foaia bisericeasca ÎNVIEREA (1973) . În 1974 este ales episcop-vicar al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române pentru Europa Centrala şi Occidentala , cu sediul la Paris , cu titlul FAGARAŞANUL . În această calitate a condus efectiv arhiepiscopia , cercetând toate parohiile dependente de ea şi a îndrumat revista eparhiala VESTITORUL . În 1980 este ales de Sf. Sinod episop-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului iar , în 1985 este ales episcope-vicar al Arhiepiscopiei Dunarii de Jos , cu titlul TOMITANUL (instalat la Constanta la 24.11.1985 ) Dupa reînfinţarea Arhiepiscopiei Tomisului , cu sediul la Constanta , a fost numit locţiitor de arhiepiscop ( la 04.04.1990) , apoi ales arhiepiscop (27.09.1990) . ,, Pus în retragere “ de Sf. Sinod în 2000 . A facut parte din delegaţiiele Biserici noastre la Conferinţa panortodoxa de la Rodos (1961) , la a cincea Adunare Generală a Consiliului Ecumenic al Bisericilor de la Nairobi (1975) , la al treilea Congres Ortodox al Europei Occidentale de al Amiens (1977) şi la numeroase întruniri cu caracter ecumenic peste hotare . A colaborat cu articole despre contribuţia Biserici Ortodoxe Române la conferintele interortodoxe în prima jumatate a secolului al XX-lea ; activitatea culturala a lui Grigorie al II-lea de la Coltea , Mitropolitului Ungrovlahiei (1760-1787 ) ; aspecte din viaţa şi activitatea Mitropolitului Mitrofan al Ungrovlahiei etc. în reviste de specialitate : Ortodoxia, Glasul Bisericii , Învierea-Ierusalim , Vestitorul – Paris , Altarul – Londra , Mitropolia Ardealului , Telegraful Roman , Îndrumatorul Bisericesc de la Sibiu , Tomisului Ortodox de la Constanţa .

2 comentarii:

  1. -Nota:
    -1)I.N.Roman nu poate publica/posta in anul 2009.Nu va puteti identifica cu numele sau,chiar daca doriti sa-l cinstiti.
    -2)Reveniti asupra textului ca forma a scrierii-fara cuvinte legate-si in fondul chestiunii.Un exemplu-desi eu am fost acela care a amplasat topografic toate obiectivele din Medgidia-recunoscand ca chiar era un om cu simtul gospodarului.NU el a construit,ci,in prioada aceea si el a fost receptiv si intuitiv,acceptand ce altii refuzau,cum era de exemplu construirea de blocuri de locuinte.
    -Si tot asa-obiectivitate-despre ceilalti,la care exagerati despre unii,precum acel teodosie...

    -Cu respect,
    nartip

    RăspundețiȘtergere
  2. =Primul bibliotecar ce (care) a participat efectiv la infiintarea =
    -*-...este totusi vorba in acest blog,despre o casa de cultura si nu de vicevercea...nu credeti?

    RăspundețiȘtergere